cluc24

miercuri, 15 iulie 2015

Mirifica Bucovină



Mereu când ne gândim la începuturi, la acel ...primul, prima...mereu simțim o anumită nostalgie.
De multe ori, primul impuls declașează acel prim moment...
Îmi aduc aminte de primul concediu petrecut după căsătorie. Destinația am ales-o la primul impuls, spontan, așa cum făcusem cu câteva luni înainte, și cu data nunții.
Fiind în vizita la prieteni, inevitabil, ne-au întrebat unde mergem în concediu. Soția mea s-a uitat la mine, iar eu am spus repede:
-          Prin Moldova, la mănăstiri...istorie și religie!
-          Ce fain! – a spus persoana feminină dintre prieteni.
Și uita așa, fără să știu la început, a fost cel mai frumos concediu, mult mai frumos ca cele petrecute peste hotarele țării.
Prietenii cu care am discutat, au venit și ei cu noi. Ne-am organizat  și am pornit într-un turneu de 21 de zile. Ne-am luat cortul pentru a petrece mai mult timp în aer liber. Am călătorit cu propriile mașini, iar unde ne plăcea, ne opream.
Am pornit din Brașov, prin Miercurea Ciuc, spre Gheorghieni. Primul popas a fost la Lacul Roșu. Ne-am instalat corturile, ne-am plimbat, am făcut picnic, am asistat la ploaie...  A doua zi, călătoria continua.
Am admirat barajul Bicaz, am vizitat Mănăstirea Izvorul Mureșului și ne-am delectat la barajul de acolo. Apoi am ajuns la alte mănăstiri de călugări: Petru Vodă, Secu, Sihăstria. Ajunși la Mănăstirea Sihca, nu am putut rata , pe drum, o drumeție la Peștera Sfintei Teodora.

Nu am putut rata Mănăstirea Neamțului, pentru că este mult prea celebră și merită vizitată. După un popas la mănăstirea de maici de la Văratec, am vizitat suratele de la Agapia,  nouă și Agapia Veche, de sus din munți!
Atât am umblat în acele zile pe cărări, cât nu umblasem în toți anii anteriori, la un loc!
Ajunși la Mănăstirea Rîșca, am asistat la o mică parte a unei slujbe de căsătorie, amintindu-mi fără să vreau, de propriile întâmplări, de la un asemenea eveniment, unde fusesem unul din personajele principale.
Am admirat albastrul ...la Voroneț, am căutat umorul de la Mănăstirea Humorului, trecând și pe la biserica Arbore, apoi urcând la Mănăstirea cu același nume.

Biserica Arbore








 
       Agapia

Noua          Veche 

                                              
Manastirea Humor




Manastirea Neamt








Am pornit pe urmele lui Ștefan cel Mare, spre Putna. Am vizitat Mănăstria Putna și Sihăstria Putnei, care era în construcție. Mult mi-aș dori să o revăd, finalizată! Va veni o zi...











Înainte de a vizita Mănăstirile  de maici, Sucevița și Moldovița, pornind spre Mănăstirea Moisei, nu am putut trece de chilia Daniil Sihastrul, fără a aruncă o privire asupra zonei, atât de încărcată, religios și istoric!
Călătoria a fost lungă dar, pe lâng cortul, care ne-a fost casă, am locuit și la diferite mănăstiri, precum și la celebrul hotel Best Western Bucovina  . Acolo, ca și la localnicii unde am mai poposit câte o noapte, am găsit adevărate delicatese locale. Așa am descoperit ciorba de hribi cu smântână și pampuștele cu magiun... Mai erau și alte minuni , dar am promis că le vom încerca la următoarea noastră vizită.
Fiind atras de istorie, am găsit mai mult decât oportună, vizita la Dragomirna.
Bucovina este un tărâm de legendă, cu încărcătură spirituală și istorică. Oricând poți găsi momente de relaxare și locuri noi de explorat. Oboseala dispare ca prin farmec, după o vizită la VitalitySpa .
A fost minunat, ca într-o tabără, putând fi numită sugestiv tabara familia !
Abia astept să mă întorc pe acele meleaguri, pentru că această  zonă mirifică, mi-a acaparat multe pagini cu amintiri, din albumul vieții.
Ce minunat este să revii în locurile dragi, este ca o revenire acasă, la copilărie, la origini....
Dacă Alexandre Dumas, a readus mușchetarii împreună „După 20 de ani”, noi nu putem realiza „Bucovina și tainele ei, după 10 ani!” ?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu