cluc24

luni, 2 aprilie 2018

Între Mamaia și Constanța - la mare, la soare


Gânduri de călător

Noaptea trecută am dormit cu griji, pentru că am avut emoții. Am trecut prin aceste sentimente datorită agitației. Reușisem în sfârșit, să plec în concediu și în special, pentru că mergeam la mare. Nu am reușit de foarte mult timp să revăd nisipul fierbinte de la malul mării
În acest an, m-am decis să-mi dedic cinci zile unei companii plăcute, adică  soarelui și mării. Pentru a nu pleca în necunoscut, am ales o locație a cărei amintire mi-a rămas întipărită în memorie, din vremurile copilăriei, când mergeam anual la mare, la Mamaia, la același hotel, care ne devenise o a doua casă, deși mereu aveam altă cameră de cazare.

După 20 de ani...

.... nu este titlul romanului scris de Alexandru Dumas, ci numărul de ani, după care, eu am revenit în același loc, unde am copilărit o parte din timp, adică la Hotel Aurora Mamaia.
Imediat ce am ajuns acolo, m-au copleșit amintirile și pașii mă îndreptau în fiecare zi, să revăd frumusețile locale, peste care, ca și peste mine, au trecut anii. Am revăzut aceleași locuri pe care ultima oară le vizitasem cu bunica mea, căreia îi spuneam Mamaia. Când eram mic, îmi aduc aminte că eram mândru când am auzit, că o întreagă stațiune, poartă numele bunicii....
Am pătruns cu teamă spre recepția hotelului pentru că amintirile treceau ca niște filmulețe prin fața ochilor. Hotelul este amplasat într-un loc ideal, aproape de Constanța. Se poate constata cu certitudine că a fost renovat!



După ce am servit masa de prânz, am avut program liber. Era prea cald pentru a merge la plajă, deoarece aveam pielea sensibilă și oricum era prima mea întâlnire cu soarele, pe teritoriul ei, adică  pe plajă.
Am făcut un tur prin zonă, oprindu-mă la piscină, stând pe unul din multele sezlonguri puse la dispoziție de către hotel și am servit un cockteil, ascultând o muzică veselă. Se vedea apa limpede și curată din piscină, semn că se utilizau filtre performante iar apa era încălzită cu ajutorul panourilor solare.

Urcând în camera de la etajul zece, cu unul dintre cele trei lifturi disponibile, m-am apucat de scris pe rețelele de socializare, accesând internetul prin WI-FI, pus la dispoziție gratuit de către gazde. Fiind cald, am pornit aerul condiționat și am o temperatură necondiționată!
După o oră, am făcut prima plimbare prin stațiunea Mamaia. Am fost la Aqua Magic, iar apoi am văzut stațiunea din Telegondola care m-a plimbat aproape de cer.
M-am bucurat când am revenit la hotel, că aproape m-a lovit dar, din vina mea, un cărucior cu bebe, condus pe rampa de acces pentru persoanele cu nevoi speciale.  Ajuns în cameră am făcut o baie relaxantă, privind spre plaja care se zărea prin fereastră.
După aceea am coborât la cină și am mers în complexul unde aveam acces gratuit și era deja instalată distracția la piscină. Din copilărie, mi-am dorit să fiu cazat în Mamaia, la un hotel cu piscină. Seara târziu, am făcut o escapadă în Satul de Vacanță.
Ce bine, că Hotelul Aurora Mamaia este aproape de toate atracțiile turistice, atât din Mamaia, cât și de orașul Constanța.
Următoarele zile au avut câte un program strict, ca la servici, dar plăcut, așa cum ne simțin cu toții, acasă.
În fiecare dimineață, după o scurtă repriză de plajă și baie în mare, mă plimbam prin Mamaia, iar apoi am făceam un tur prin Constanța.
La prânz reveneam la hotel unde savurat o gamă diversificată de specialități românești, urmărind emisiuni de divertisment la unul dintre cele patru ecrane cu plasmă, sub briza mării și a aerului condiționat din restaurant.
Înainte de culcare, aveam obișnuita întâlnire cu piscina din Mamaia, de la hotel unde mi-am redescoperit pasiunea pentru înot.

Între trecut și prezent

Așa pot spune despre ceea ce am văzut în Constanța. Mi-am adus aminte de îndelungata istorie cu Histria – Tomis și Calatis. Istoria orașului Constanța este una străveche, de peste 2500 de ani.
Am vizitat portul Constanța și am participat la un spectacol, la teatrul din Constanța, acolo unde a fost celebrul Jean Constantin, care mi-a încântat copilăria în spectacolele oferite, alături de alte vedete ale teatrului de revistă.


Am mâncat pește la grătar pe insula Ovidiu, unde m-am deplasat cu vaporașul.
Așa cum nu poți trece pe la mare fără să faci o baie țn Marea Neagră, așa nu putem vizita Constanță fără a merge la Acvariu și Cazino. Cele două clădiri sunt aproape, iar locația actualului Acvariu a fost inițial, restaurantul de la Cazino. Acvariul deține peste 100 de specii de pești împărțite pe mai multe secții, din care cele mai interesante sunt cele pentru peștii exotici. Admirând speciile de pești, totul pare ca într-un film în care flora și fauna oferă un spectacol. mirific.
Cazinoul este emblema orașului. Acest edificiu a fost o punte de legătură între capitalism și comunism. Cazinoul își are începutul imediat după încheierea dominației otomane, când Dobrogea a trecut sub administrația românească. Terasa cazinoului a fost locul unde se întâlneau elitele vremii și marinarii petreceau serile dansante lângă briza mării.
Continuând plimbarea pe faleză, de la Cazino spre Comandamentul Marinei, fostul hotel Carol, se află Farul Genovez. Un loc plin de istorie care însă nu are altă legătură, decât numele, cu genovezii. Farul are o înălțime de 16 metri  și o formă octogonală, fiind construit din blocuri de piatră naturală, având în compoziția amestecului de material, pe lângă var și nisip, ceva specific mării: scoica. Acest far se remarca de la o distanță de 5 km din largul mării.
În timpul unei plimbări prin Piața Ovidiu, nu am putut rata Edificiul Roman cu Mozaic, frescă a secolului al IV-lea. Situată lângă Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, edificiul este simbolul Imperiului Roman, reprezentând atât o punte între port și orașul antic, cât și între negustorii din trecut  și cei din prezent.
Dar timpul trece și frumoasele zile de concediu încep să dispară precum soarele la apariția lunii, care veghează ca marea să ne însoțească pașii printre minunățiile și vestigiile cetății Tomis, actualul oraș Constanța, care are o mare încărcătură istorică, culturală și religioasă. 



Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog, cu speranța unei revederi atât cu marea cât și cu alte persoane dragi.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu