cluc24

luni, 21 noiembrie 2016

Vinul şi istoria


Vinul...
Numele de vin, aparține limbii latine  „vinum” ceea ce înseamnă de fapt „viță”. Vinul bun  este realizat din struguri. Deși latina este o limbă moartă , vinul a renăscut din propria cenușă. Chiar dacă dacii erau mari băutori de vinuri, motiv pentru care au fost distruse multe culturi de viță-de-vie, această licoare a trecut peste puntea anilor.Dacii au avut o adevărată cultură pentru vin, care a fost preluată de cuceritorii romani.
Grecii au transformat vinul în marfă de export, ajungând ca acest produs să fie de larg consum.
Vinul a avut un rol important în istorie, fiind în strânsă legătură cu divinitatea. Din acest motiv și în zilele de post, pe lângă dezlegare la pește și untdelemn, se acordă o dezlegare la vin, dar în limite normale.
Cu cât este mai vechi, vinul este mai bun și mai nobil! Nu există eveniment fără vin pe masă și eventual invitați, sub masă.Se spune că vinul dulce, mult  te duce... dar se poate consuma și vin sec, demidulce, demisec...Fie că este vin alb, roșu sau roze, această băutură trebuie apreciată la reala ei valoare și să fie consumată în limitele specifice fiecărei persoane, nedepășind pragul lucidității.
Fiecare persoană a consumat în timpul existenței, măcar o picătură de vin. Vinul spumos, adică șampania este apreciată și utilizată la evenimente speciale: intrarea în noul an, aniversări, botez.
Vinul este realizat din struguri care sunt culeși fie la maturitate, ori culeși târziu, sau culeși la înnobilarea boabelor și fiecare tip de vin astfel realizat are o anumită aromă și savoare.
Mulți oameni își produc singuri recolta de vin dar există în continuare adevărate colecții de vin. După anul 1990, ca în multe alte domenii, producția de vin a scăzut dar cele mai bune licori se pot admira și poate dezgusta la a opta ediție a Târgului de Vinuri GoodWine, ce are loc între 25-27 noiembrie la Pavilionul C1 de la Romexpo.
Motive pentru care să participi la eveniment? Vinul este face parte din istoria României, este de colecţie şi poate fi admirat, undeva...unde se poate spune că este la el acasă!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu