cluc24

vineri, 6 octombrie 2017

Locul căruia îi spui....ACASĂ

Se simte adierea vântului. Crengile lovesc ușor în geamul camerei, ca și cum ar anunța plecarea verii și venirea toamnei.
Bărbatul iese pe terasa din fața casei, privind mulțumitor spre cer. În sfârșit și-a finalizat construcția casei și a amenajat chiar și curtea interioară, putând savura în liniște, viața de fmilie.
Soarele începe să-și facă apariția iar bărbatul se retrage  pe partea laterală a locuinței, la umbra nucului bătrân. Își amintește cu nostalgia de momentul achiziției terenului, când toată zona era stearpă, însă în mijlocul proprietății, trona un nuc uriaș, lângă care s-a ridicat actuala construcție.
În spatele casei, în mica terasă amenajată, era pregătită o masă pentru invitații care urmau să vină pentru a înaugura noua locuință. Casa a fost proiectată conform dorințelor bărbatului și a opțiunilor soției acestuia, spre bucuria copiilor. Ei au fost conștienți c,ă casa reprezintă cartea de vizită a proprietarilor ei.
Dacă ar fi chemat un evaluator ANEVAR pentru imobil, ar fi aflat cu uimire, de valoarea inestimabilă a acelui locșor plăcut și relaxant.
Inițial a vrut să-și construiască o căsuță cu un singur nivel, dar apoi și-a dat seama că economisește spațiu, dacă va construi pe înălțime. La parter se afla bucătăria cu o mică cămară aferentă, un living și două grupuri sanitare, care comunicau cu celelalte două de la nivel, pentru a avea instalații termice și sanitare conforme unor proiecte de case bazate pe standardele și normele specifice.
La etaj se aflau patru camere și două băi. Una dintre camere era dormitorul care era amenajat în culori deschise, relaxante: galben și crem. În tavan se  puteau observa țurțuri, specifici peșterilor, care ofereau un spectacol fascinant când erau iluminate de o veioză multicoloră. A doua cameră aparținea copilului, iar pereții erau pictați cu diverse personaje din desenele animate. Lângă această încăpere se afla o altă cameră, una de joacă. Acolo era amenajat un loc de joacă modular: plin de jocuri și  jucării, exct ca într-un parc de distracții pentru copii. Ultima încăpere era biroul de lucru al bărbatului, sau în cazul unor musafiri, devenea dormitorul acestora, fiind zugrăvit într-o culoare stil albastru de Voroneț. Fiecare camera avea câte o ieșire pe balcon, pe terasa care înconjura întregul nivel. Bărbatul putea merge din birou în orice cameră, fie prin holul interior, fie pe balconul exterior, care avea jaluzele prinse în balamale, pentru a izola locuința în timpul iernii și a ninsorilor abundente, ferind lemnul de degradare..
În mansardă se afla dressingul. Era încăperea unde se țineau hainele, încălțămintea și alte accesorii necesare ținutei vestimentare, organizate și partajate pe umerașe și  dulăpioare. Omul gata „echipat”, putea părăsi locuința pe scările interioare dintre nivele sau pe o scară exterioară care ducea direct la intrarea în garajul ce se în dreapta locuinței, pe partea opusă nucului bătrân.
În fața casei era un câmp de flori, multicolore, iar pavajul din mijlocul curții, de la intrarea principală în locuință, avea pe margini câte un șir de trandafiei.
În spatele locuinței, pe lângă terasa lipită de casă, se aflau câte un foișor, un loc pentru gratar și o mulțime de pomi fructiferi: pruni, mă, păr, cais, care făceau trecerea spre gardul acoperit de vița de vie. Iarba verde se întindea ca un covor, în calea celor care treceau pe alee.


Bărbatul își admiră locuința și este fericit, că a trecut peste toate obstacolele apărute. Cel mai greu a fost când a căutat o firmă pentru proiecte case, care să-i creioneze gândurile și ideile ce urmau să treacă de statutul de vis și aspirația, la realitate. Adierea vântului aduce o frunze pe reverul hainei acestuia. El își scutură haina, gândindu-se că ar fi oportună montarea unui gard mai înalt, care să fie acoperit de un „gard viu”, care va fi nivelat, în fiecare vară, cu plăcere, de către proprietar.
Încet, sorbind din cana de cafea, bărbatul redescoperă capriciile naturii. Vântul dispare ca prin farmec, lăsând loc unui soare care devine tot mai puternic și strălucitor.
-          Nu degeaba se zice că natura-i precum omul!
După câteva clipe, bărbatul își aduce aminte de momente dificile când a început construcția conform unui proiect de casa perfect elaborat de arhitect și ideal, realizat de executanți. Fundația și lucrările legate de ridicarea casei au durat câteva luni bune. Culoarea cărămizie a exteriorului a stîrnit admirație și chiar invidie în rândul vecinilor.
După finalizarea construcției, obținerea autiorizațiilor și a racordării la utilități, a fost o simplă formalitate. Instalațiile sanitare, termice și electrice au început să fie realizate concomitent, până în momentul când banii s-au epuizat. A avut probleme medicale în familie, iar investiția era în pericol.
Bărbatul ajunsese ca o trestie în bătaia vântului, se îndoia după propriile greutăți dar... nu s-a rupt. Atunci a simțit ce înseamnă prietenia adevărată. Unul dintre amici, a venit în sprijinul său, ajutându-l să finalizeze împreună restul instalațiilor rămase.
-          Prietenul mi-a spus: „Nu te pot ajuta să nu te împiedici, dar îți pot întinde o mână de ajutor, să te ridici!”
Bărbatul privește în zare și meditează:
„Degeaba ai o casă mare dacă ai prieteni puțini. Mai bine să ai o căsuță, iar prietenii să fie precum călătorii în gară. Oricum este bine să ai spațiul tău domestic, departe de sălbăticia răutăților și a invidiei celor din jur”.
În urma unui audit energetic și a utilizării unui iluminat economic, consumul energetic și termic era mai scăzut decât își imaginase. Având aceste economii, bărbatul se gândește să mai construiască a căsuță de oaspeți, tip P+M, cu un parter și mansardă....


Soția bărbatului apare în pragul ușii, strigând:
-          Hai să mă ajuți, că imediat se umple curtea!
Bărbatul zâmbește fericit, culege o floare pe care o oferă soției, care-l răsplătește cu un zâmbet fericit. Casa pare mică în comparație cu dragostea lor. Era locul căruia îi spunea ACASĂ. Soarele își întinde razele pentru a încălzi inimile celor din jur...


Articolul a fost scris pentru Superblog 2017, iar imaginile au fost preluate de pe situl 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu