cluc24

marți, 6 martie 2018

Cinci ore, trei săptămâni și mii de imagini

Mă trezesc devreme pentru că trebuie să plec într-o călătorie prin țară, deci pentru un trafic ideal, călătorului îi șade bine cu drumul, dis-de-dimineață!
Mi s-a părut că suna alarma de la telefon, dar era doar un mesaj... important! Aveam o ofertă mult așteptată pentrumine cu  circuite Christian Tour. Verific să nu fie o gumă a unui alt coleg și constat, spre bucuria mea, că totul este adevărat, dar am doar cinci ore ca să fie la punctul de plecare. Pentru unii este mult, pentru alții puțin, dar eu sunt obișnuit cu aceste circuite Christian Tour.
Un blogger de călătorii își are mereu pregătite bagajele, că nu se știe de unde sare iepurele! Renunt la bagajul cu îmbrăcămintea de iarna și-l verific pe cel cu haine pentru sezonul cald. Îmi pun o geacă deasupra celorlalte haine și le asez ordonat: haine mai călduroase pentru Italia,, apoi haine mai suțiri pentru torida Iordanie și Japonie. Cred că am tot ce-mi trebuie! Rucsacul cu accesoriile obișnuite de călătorii este pregătit: prelungitoare, camera foto, cameră video, acumulatori, hard extern, laptop, baterii externe, jurnal de călătorii.
Îmi caut notițele cu propunerile pentru călătorii, făcută cu ceva timp în urmă, pentru destinație unde mi-am dorit din dintotdeauna să ajung: Iordania, Umbria-Italia și Țara Soarelui Răsare, adică Japonia. În câteva minute găsesc carnețelul și verific itinerariul, aranjându-l în ordine cronologică, stabilind strategia.
Voi călători câte o săptâmână în fiecare regiune și voi vedea multe lucruri noi pe care nici nu le-am visat!

Farmecul Umbriei  – cultura și mirificul peisajelor

Prima oprire va fi în Italia, la Roma, după care voi ajunge în zona deluroasă din centrul Italiei, Umbria. Știu că denumirea regiunii este dată de tribul Umbri, cei care au locuit în această regiune în secolul VI Î.HR. Acolo se află provinciile Perugia și Terni.
Nu pot rata Lacul Trasimeno, aflat la o altitudine de 258m cu o suprafață de 130km² şi o adȃncime medie de 4-5 metri. Călătorind de-a lungul lacului, pe lângă pomii fructiferi și măslini, voi vizita orășelele Passignano sul Trasimeno, Monte del Lago, Torricella, Borghetto.
Voi rămâne o zi în Castiglione del Lago pentru a vizita în liniște și pe îndelete fortăreața construită în secolul al XIII-lea și să admir panorama oferită de lac și de insule.Acolo voi admira apusul soarelui care va produce un joc de lumini care se vor reflecta pe zidurile construcției. Fortăreața are patru turnuri asezate în cele patru puncte cardinale, semnificând importanța strategică a acesteia în perioada istorică zbuciumată a zonei. Poate voi reuși să vizionez și un spectacol la amfiteatrul din interior, dacă nu, mă voi delecta doar cu priveliștea mirifică.
A treia zi voi face un tur pe cele trei insulele din mijlocul lacului: Maggiore, Polvese și Minore, unde voi gusta specialitățile locale din pește de crap, biban și voi petrece o seară la Darsena Live Music.
Urmează orașul medieval Perugia, celebră pentru fabrica de ciocolată Bacio Perugina și pentru frumusețea peisajelor, arhitectura gotică și voi savura o cafea pe muzică de jazz în cafenelele locale.
Urmează un scurt popas în Assis, orașul Sfântului Francisc și în Citta di Castelo unde voi admira opera renascentistă a lui Giorgio Vasari.



Revenind la Roma, o mică escală la Columna lui Traian, stadionul Olimpico și la Coloseum, îmi vor delecta ochii, precum pizza, baggiana și pastele cu vin roșu, care mi-au satisfăcut papilele gustative.

Iordania Experience  – istorie și religie

Amman, capitala Iordaniei, mă va primi cu multă căldură, la propriu și la figurat. Iordania este vecina Siriei și a Irak-ului, țări peste care au trecut războaie cumplite, dar în acest regat din Orientul Mijlociu, siguranța este la ea acasă,: Numele țării provine de la numele râului Iordan, a cărei denumire își găsește originea la Or Dan, acesta fiind unul dintre cei 12 fii ai lui Iacob din Biblie, de la Geneză..
Iordania apare mult în cadrul conceptelor biblice, încă din antichitate, pe teritoriul iordanian existau trei regate menţionate în Biblie: Amon – unde se află acum capitala Amman, Moab – în zona oraşului Madaba şi Edom – în zona portului Aqaba de la Marea. Aceste regate le voi vizita și eu, parțial.
O scurtă plimbare pe Muntele Nebo mă va duce spre o catedrală catolică, iar undeva în apropiere știu că există conform legendei, mormântul lui Moise.
În apropierea acestui munte se află oraşul Madaba, care este capitala mondială a mozaicurilor. Vizitând Biserica bizantină Sfântul Gheroghe, voi admira aceste mozaicuri vechi de peste 1.500 de ani. 
Alt loc de vizitat este Betania, unde conform unor legende, lângă o biserică bizantină, ar fi locul unde Iisus a fost botezat de către Ioan Botezătorul.
Nu pot rata Petra, care este una dintre cele şapte minuni ale lumii moderne, locul unde Alexandru cel Mare a înfiinţat celebrul oraş Jerash și unde a luptat legendarul colonel Lawrence al Arabiei.


la intrarea în oraşul Petra se află „Izvorul lui Moise“, unde conform bibliei, în urmă cu peste 3.000 de ani, Moise a dat cu toiagul într-o piatră şi a tâşnit un izvor care a potolit setea poporului israelit care fugise din captivitatea egipteană.
Cetatea antică Petra, capitala nabateenilor, este sculptată într-un canion și a fost cucerită de romani în anul de referință 106, când a căzut şi Dacia lui Decebal. Această cetate a fost părăsită în secolul al VII-lea, după o mutitudine de cutremure devastatoare şi a fost redecoperită în anul 1812, de către elveţianul Johann Ludwig Burckhardt. Petra se află din anul 2007 în topul noilor Minuni ale Lumii.
Jerash, cunoscut și sub numele Gerasa, a fost fondat de către Alexandru cel Mare, și a cunoscut perioada de glorie în timpul Imperiului roman, iar poarta de la intrare a fost construită de către împăratul roman Hadrian. Orașul este impunător prin colonadele sale, prin arhitectura străzilor, prin hipodrom și amfiteate unde au loc diverse concerte.
Aceste vizite culturale, istorice și religioase trebuie combinate și cu excursiile turistice.
Voi face o călătorie pe Marea Roșie, plecând din portul Aqaba. Se știe că nămolul și mineralele de la această mare sunt benefice organismului, mai ales că temperaturile sunt ridicate, în jur de 45 de grade. O baie în mare trebuie făcută până la apusul soarelui, pentru că scăldatul este interzis la lăsarea serii, deoarece este o zonă de graniță cu Egiptul, Israelul și Arabia Saudită.
O baie în Marea Moartă este indispensabilă pentru orice turist, această mare are adâncimea maximă de 424 de metri sub nivelul oceanului planetar. Din cele 21 de minerale rare, 16 se găsesc la Marea Moartă, iar datorită salinității ridicate de peste 34%, omul este menținut la suprafața apei, fără a fi nevoit să facă mișcări specifice ale corpului..   . 
Perla Iordanului este deşertul roz de la Wadi Rum, unde mai mult ca sigur, voi participa la un safari şi voi petrece o noapte alături de beduini și poveștile lor, urmând ca apoi să vizitez locurile unde colonelul „Lawrence al Arabiei“ a luptat în revolta arabă împotriva Imperiului Otoman în perioada 1916-1918.


La final va fi revenirea în capitala ținutului. Amman se traduce în „linişte şi pace“, deci conform acestui îndemn, voi vizite obiectivele turistice: Citadela, amfiteatrul roman și Moscheea Regele Hussein, veche de peste 1 300 de ani, aparținând perioadei umayada.
Pe parte culinară, voi gusta mâncarea lor națională care conține și carne: mansaf.




Ce repede a zburat timpul! Abia aștept să plec deși mă voi întoarce obosit, dar în mod plăcut și cu multe amintiri care trec din faza de idee la realitate, de la Farmecul Umbriei, Iordania Experience până  la Țara Soarelui Răsare
Liniștit, îmi iau trollerul și rucsacul și o pornesc spre călătoria mea de vis, conștient, că la întoarcere am de remediat mica dezordine lăsată prin camerei. Cinci ore, trei săptămâni și mii de poze vor constitui bilanțul acestei călătorii, care a început deja....

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog 2018.



2 comentarii: