cluc24

marți, 4 octombrie 2016

Teatrul, izvor de cultură


Învăţământul, medicina şi cultura trebuie sprijinite şi susţinute de către toţi factorii implicaţi, în special cei care conduc o naţiune. Fără ştiinţă nu putem avea oameni sănătoşi iar cultura şi civilizaţia vor avea de pierdut.
Teatrul este o componente importantă a culturii. Actorii sunt reali iar totul are loc în direct, live cum s-ar spune, în faţa publicului. Aceşti reprezentanţi ai culturii sunt oameni devotaţi profesiei alese, căci este greu să joci de mai multe ori acelaşi rol, folosind aceleaşi replici pentru a cuceri masa largă a publicului.
În vremurile apuse, de acum 25 de ani, teatrul era printre puţinele moduri în care publicul se putea relaxa. Chiar dacă se lucra şi sâmbăta, publicul avea mai mult timp şi acorda mai multă atenţiei propriilor cunoaşteri.
Un sondaj prezentat de curând la un post de televiziune ne informa că tinerii merg mai mult la spectacole datorită reducerilor la bilete, dar procentajul general şi pe grupe de vârstă nu trece de 6%. Femeile merg în număr mai mare la teatru decât bărbaţii care acordă mai multă atenţiei vieţii profesionale în detrimentul familiei şi a propriei satisfacţii. Este nevoie de un timp alocat propriilor plăceri, pentru suflet!
Când eram mic, părinţii meu aveau abonament la teatru, mergând săptămânal cu ei la aceste spectacole. De câte ajungeam în Bucureşti, era imposibil să nu facem o escală de câteva ore la teatru, unde era atâta lume că te minunai cum de încap aşa de mulţi!
Acum se poate spune că oamenii sunt prinşi de alte lucruri şi surprinşi de anumite evenimente. Teatrul Nottara a fost trimis în alte zone pentru a proteja spectatorii.
Festivalul Internaţional deteatru  pe Bulevard numit pe scurt FEST(IN) a ajuns la a patra ediţie şi are loc în perioada 10-22 octombrie 2016. Această ediţie este una de răscruce pentru că coincide cu întoarcerea acasă a instituţiei după pelerinajul început în noiembrie 2015, când i s-au suspendat spectacolele datorită pericolelor de seism ridicat a clădirii. A fost o hotărâre pripită şi radicală a unor persoane cu putetre de decizie pentru a demonstra că se ocupă de interesele publicului. Expertiza realizată cu mijloacele moderne au demonstrat că imobilul unde se află teatrul Nottara nu se încadrează în clasa de risr seismic de tip I.
Teatrul este o artă şi trebuie să-i acordăm creditul de care are nevoie! Din cărţi „culegem înţelepciune” iar din spectacole, înţelegem sensul existenţei noastre.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu